onsdag, september 30, 2009

Aesculus hippocastanum



Vi har en stor kastanj (hästkastanj) på tomten som blommar vackert på våren men som nu skräpar ner och fäller mängder med vassa och stickiga kottar. Men kastanjerna inuti de vassa skalen är vackra och dekorativa med sin ådrade och blanka yta och de är fina att ha och pynta med inomhus. Tyvärr brukar de torka ihop ganska fort efter det att man tagit in dem. Men som man säger: Underbart är kort.






Nu när det mörknar fort på kvällarna är det dags att plocka fram värmeljus, ljusstakar och ljusfat igen. En av mina favoriter är de fina ljusfaten i betong med vacker bladrelief. Faten finns i både ljus och mörk betong och det ljusa fatet tycker jag gör sig fint ihop med några kastanjer och värmeljus.



Ljusfaten är både designade och gjutna av Cattis på former.nu och finns naturligtvis att köpa hos Inreda Ute. Faten har små ingjutna tassar på undersidan så de inte repar.

-
PS! Hästkastanj är giftig och skall inte förväxlas med äkta kastanj som är ätlig.

fredag, september 25, 2009

Blommigt fredagsmys

Fredagsmys består inte bara av god mat och dryck. Jag tycker att vackra, och helst nyplockade, blommor räknas till fredagsmyset också.

.


.
Än så länge räcker blommorna till ett par, tre buketter varje fredag. Fortsätter vädret att vara så här milt så kan jag förhoppningsvis få mina fredagsbuketter några veckor till.

.



Nu kan man också hitta vackra fröställningar att blanda in i buketterna (här kan man skymta fröställningar från silverax). Eftersom jag ville ha lite "vippigt" på toppen letade jag efter vackra gräsax men hittade inga, så jag fick ta vanlig vass i stället och det funkade också tycker jag.



Den här buketten består huvudsakligen av ringblommor och sommarkokardblomster, en blomma som jag odlar för första gången. Det stod på påsen att den skulle vara lättodlad men den tog väldig tid på sig att komma i blom. Men nu blommar den riktigt frodigt och jag gillar verkligen de gulorange blommorna.

onsdag, september 23, 2009

Sommaren är inte slut!

Visst är det lite sommar kvar fortfarande (i alla fall här på västkusten). Penséerna som jag köpte tidigt i våras blommar fortfarande. De börjar visserligen att bli lite tilltufsade och rangliga men jag tycker fortfarande att de är tillräckligt fina för att spara dem ett tag till.




.
Kaprifolen blommar för andra gången och på kvällarna luktar den fantastiskt i den klara, kyliga höstluften.







De sista knopparna på min krukodlade ros har också hunnit att slå ut. Jag älskar dessa maffiga creme- och rosafärgade blommor som dessutom doftar gott. Jag brukar ju vara dålig på namn, men nu har jag tagit reda på att detta är en Nostalgie, en storblommig rabattros som är härdig till zon 4.


.




.

Blompinnen Amor från Inreda Ute


Min lilla Amor som delar kruka med rosen har åldrats med behag under sommaren och fått en fin patinerad rostig yta som står sig vackert mot det mörkgröna bladverket.



Och krassen blommar som allra finast just nu.






lördag, september 19, 2009

Fröplockarväder


Sådana underbara höstdagar det har varit! Torrt och soligt - perfekt väder för att plocka fröer.
-
När jag var ute och skulle ta vara på fröer i landet stötte jag på Kalle Stropp, som inte är en gräshoppa utan en grön vårtbitare. Förmodligen en av alla dem som fortfarande spelar för oss på kvällarna.

.

-

Hur som helst - nu är det dags att plocka de fröer som skall bli nästa sommars blomprakt. Att samla fröer är enkelt. Det enda man behöver tänka på är att de skall vara riktigt torra och mogna när man tar dem. Annars är det risk att de möglar.
-
Jag gör det mycket enkelt för mig. Jag tar melittafilter med mig ut och skrapar/häller/skakar ner fröerna direkt i filtret. Alla sommarblommor kan man ta fröer ifrån. I dag har jag tagit fröer från malva, jungfrun i det gröna och vallmo. Vallmo och jungfrun i det gröna sår jag aldrig själv utan de får självså sig men jag tar ändå fröer som jag kan ge bort. Och de fröer jag får över brukar jag gå och "skvätta" omkring mig på våren i rabatter, i häcken och på andra ställen i trädgården där jag tycker att det kan få blomma lite. Tar de sig inte är ju ingen skada skedd.


-

-

Om fröerna inte känns tillräckligt torra när du skall plocka dem så låt dem torka på en tidning en ett eller ett par dagar innan du förpackar dem i melittapåsarna. Fördelarna med melittapåsar är att påsarna suger åt sig eventuell överbliven fukt. Påsarna förvarar jag sedan mörkt och torrt tills nästa vår. Kanske inte så vackert men praktiskt.
-
Fröer från grönsaker är jag mer sparsam med att ta vara på. Grönsaker man odlar är ofta hybrider vilket innebär att plantorna som blir av fröerna inte blir identiska med moderplantorna. De enda grönsaksfröer jag tar rätt på är dillfrön. Och dem sparar jag inte i påsar utan jag brukar skaka av dillkronorna i trädgårdslandet på hösten. Sedan får fröerna gro och växa där de vill. Det är enda sättet jag kan få dill att växa i mitt land. Sår jag i fina rader så brukar det komma upp små plantor som vissnar innan de är stora nog att skörda.
.






-
Man förvånas över ett sådant överflöd av fröer det blir utav bara några få blomställningar. Mycket mer än man själv kan göra av med. Och med tanke på vad en fröpås kostar (allt mellan 15:- till 30:-!) så finns det pengar att spara på att plocka sina egna frön.
-
Så ut och ta tillvara på mogna frön. Och var noga med att märka upp påsarna. Fröer är näst intill omöjliga att skilja åt.

-




Solrosor tar jag bara enstaka fröer från utan lämnar kvar fröställningarna till fåglarna i stället.

.



måndag, september 14, 2009

Svenska äpplen!

Finns det några godare äpplen än svenska!

-

Det finns väl inga andra äpplen som luktar och smakar så mycket som svenska äpplen. Äpplen som får växa och mogna i sin egen takt under en lång och ljus sommar och inte hetsas till att mogna för att sedan stoppas i containrar där de gasas för att stoppa mognadsprocessen medan de transporteras över hela jordklotet.

-

Just nu frossar jag i äpplen, för att inte tala om äpplekakor i olika utföranden! Äpplekaka med vaniljsås eller en klick vaniljglass är ett av få "bakverk" som jag aldrig ledsnar på.

Så just nu tar jag min lilla nätkasse och går ut och plockar äpplen var och varannan dag och ställer den på köksbänken eller på TV-bordet så att man alltid har ett äpple inom räckhåll och kan känna doften av dem.


Praktisk nätkasse från Inreda Ute som är perfekt när man skall ut och plocka äpplen. Fylld med äpplen (eller annan frukt) blir den som ett litet stilleben.

fredag, september 11, 2009

Höstfint!


Nu har jag gjort lite höstfint i den stora krukan vid entrén. I sommar har där vuxit fuchsia och sommarnejlika och de är fortfarande fina så de flyttade jag till altanen. I krukorna på altanen får sommarblommorna växa vidare tills frosten tar dem men just vid entrén är det roligt att förnya sig lite då och då.
För att göra det snabbt och enkelt så har jag planterat en städesgrön växt i krukan och den växer där året runt (jag är hopplös på att komma ihåg namn men det är en jättevanlig växt som brukar säljas nu på hösten och vid jul, på våren får den vita blommor som doftar härligt). Bredvid planterade jag en sommarblomma för ett par år sedan (den med ljusa blad på bilden)och den trivs så bra så den har övervintrat där sedan dess. Den brukar nästan vissna ner helt på vintern men på våren kommer det snabbt nya skott så tidigt på säsongen är det grönt i krukan igen.
.
Med de gröna växterna som bas byter jag sedan ut de övriga efter årstiden. För att de skall vara enkla att ta upp och inte växa ihop med de permanenta växterna, låter jag dem stå kvar i sina krukor. Så på fem minuter får man en ny plantering!


Igelkott från Inreda Ute

En höstaster, en "silvrig" växt och en med riktigt höstfärgade rödlila blad blir de växter som får hälsa besökarna välkomna ett tag framöver. Och min glada igelkott får naturligtvis vara vara kvar.

tisdag, september 08, 2009

Lyx!

Tänk vad tiderna förändras! Det som var slit och släp och hårt arbete för några decennier sedan är idag lyx. För visst är det lyx att kunna börja matlagningen med att plocka sina egna grönsaker som man vet är garanterat giftfritt odlade.




Att odla sina egna grönsaker blir allt mer populärt och visst är det något speciellt med att äta sådant som man själv har odlat.

Jag hittade en rapport från livsmedelsverket där det stod att regeringens mål för ekologisk produktion av livsmedel skall öka till 20% av landets jordbruksmark år 2010, och att den offentliga konsumtionen av ekologiska livsmedel bör uppgå till 25%. År 2006 var 8% av den svenska grönsaksodlingen ekologisk! Själv har jag alltid uppnått målet på 100%!

.

Sallaten växer sig kämpahög men det går fortfarande att skörda blad så länge frosten inte tar den. Och det samma gäller för sandsenapen (ej att förväxla med rucola!).


.
Rödbetorna kommer att räcka hela hösten och de får stå kvar i landet fram till dess att de skall ätas upp (jag har ingen bra lagringsplats så de håller sig bättre om de står kvar i landet).



.

Rädisorna satte jag för tre veckor sedan. Blasten växer bra men det blir inte några "rädisknölar". Alltid samma visa - rädisor som sätts i augusti får jag aldrig att växa till sig.




Löken, som är skördad och ligger på tork på altanen, räcker länge än.

söndag, september 06, 2009

Har du kvar vinbär?

.
Jag har många vinbärsbuskar och hur mycket jag än plockar och gör saft av och fryser in så blir det mängder kvar på buskarna (uppskattas av trastarna när det blir kallare!). Även om bären börjar bli lite övermogna och tilltufsade vid det här laget så går det utmärkt att använda dem till kakbaket. Har du också äpplen i trädgården så passa på och baka den här goda kakan.

.



.
Äpple- & vinbärskaka

.
5 äpplen

3/4 dl farinsocker

2 tsk kanel

.
Skala, kärna ur och skär äpplena i bitar. Blanda med farinsocker och kanel, rör om och låt det stå.

.



.
7 1/2 dl vetemjöl

2,5 dl socker

2 tsk vaniljsocker

3 1/2 tsk bakpulver

3 dl mjölk

1 dl röda vinbär

125 g smält smör

.
Blanda mjöl, socker, vaniljsocker och bakpulver och rör ner det i mjölken. Bred ut smeten i en långpanna klädd med smörpapper. Fördela äpplena och vinbären över smeten och tryck till lite. Häll det smälta smöret över.



.
.
Grädda i 200 grader i ca 16-17 minuter.

.

.
Låt svalna och skär kakan i rutor. Ät den ljummen med vaniljsås.

.
Är perfekt att frysa in. Plocka ut en bit och tina/värm den i mikron så blir den som nybakad igen.

lördag, september 05, 2009

Oväder!



Det var inte frosten utan blåsten som skördade sitt första offer bland sommarblommorna. Mitt i ovädret igår hördes en duns ute på altanen och när jag kom ut såg det ut så här. Jag vet inte vad de gula blommorna heter men just nu blommade de som allra vackrast. Det var som ett hav av gula solar.

När jag lyfte på krukan visade det sig tyvärr att kanten på krukan fungerat som en kniv och skurit av flera rankor. Tråkigt, tråkigt. Men jag får njuta av det som blev kvar ett tag till.


onsdag, september 02, 2009

Tips om gå-bort-present


Ibland vill man ta med sig en liten gå-bort-present men man tycker att det blir lite tråkigt och fantasilöst att bara ta med en flaska vin. Men med de här små gift tagsen blir presenten genast lite mer personlig.



Eller ta med en bok och skicka med en personlig hälsning som bokmärke.



Gift tags från Inreda Ute. Kostar 12:-/st.

Och sist men inte minst är de naturligtvis perfekta att hänga på gå-bort-blomman.

Fler gift tags hittar du hos Inreda Ute.