tisdag, september 28, 2010

Frötider forts.


Vallmofrön är verkligen pytte-pytte-små, så små så de är svåra att så. Själv sår jag aldrig vallmo fastän jag samlar på fröställningarna. I köksträdgården frösår sig vallmon själv och får växa där den tittar upp om den inte är alldeles i vägen för någon morot eller potatis.

Fröställningarna som jag samlar går jag och "skvätter" omkring med lite här och där i trädgården (längs med häcken, runt komposten och andra undanskymda platser) och även längs dikesrenarna utanför tomten. Alltid brukar det vara några frön som tar sig och man kan inte bli annat än glad när man ser de stora röda blommorna titta fram lite varstans.


I somras växte det några vallmo i köksträdgården som inte var röda utan gick mer åt lila/purpur och jag tänkte att jag skulle ta rätt på fröna eftersom färgen var så ovanlig. Naturligtvis glömde jag bort det. Så nu hoppas jag att naturen ordnar det självt så jag får lila-/purpurfärgade vallmo nästa sommar också. 

lördag, september 25, 2010

Katt i kvadrat


Ute är det grått och trist och till det skall läggas höstens första förkylning. Inget som inspirerar till trädgårdsarbete, även om det behövs.

Inte ens katterna är speciellt pigga på att gå ut. Så idag har det varit en riktigt slapp dag som ägnats åt att sortera foton och leka lite med photoshop. Och sådana dagar måste det väl finnas utrymme för också. Eller hur?

fredag, september 24, 2010

Frötider forts.


Ringblommor självsår sig gärna och det är enkelt att ta frön ifrån dem. Fröna på bilden är fortfarande gröna men de torkar snabbt och ramlar då av från fröställningen . 

Det är spännande att samla egna frön för man vet aldrig riktigt säkert hur den nya plantan kommer att se ut. Kanske har man turen att få fram en ny färg eller form på blomman. Och vill du att de skall komma igång snabbt på våren så kan du så dem redan nu. Med en gång förhållandena är de rätta på våren sätter de igång att växa.

Och visst är det fascinerande att ett litet torrt och fnasigt frö kan växa och bli till en stor blommande planta på bara några veckor.

onsdag, september 22, 2010

Frötider


Nu är det dags att ta vara på alla fröer som håller på att mogna. Här är ett axplock på vilka fröer som jag samlar.

Först ut är spikklubban. Var den har fått sitt namn ifrån förstår man när man ser de taggiga frukterna. När frukterna torkat och blivit ljusbeiga öppnar de sig i fyra flikar och ut ramlar de små bruna fröna.

Spikklubban var en nyhet för mig i år. Den har blommat med sina stora och väldoftande blommor hela sommaren och en bra bit in i augusti. Sedan tyckte den nog att det blev för regnigt, blåsigt och kallt och jag hade räknat ut den fullständigt fram till för ett par dagar sedan då jag såg flera nya knoppar. Får se om de hinner slå ut innan frosten tar dem.

Spikklubban, som odlas som ettårig, skall vara lätt att föröka med frön och skall försås inomhus i februari mars, så det skall jag testa till våren.



Och som vanligt samlar jag mina frön i melittapåsar som kan suga åt sig eventuell fukt så att fröna håller sig torra.

Fler fröer följer ...

söndag, september 19, 2010

Tråkigt, tråkigt.



Vädret inspirerar inte till att gå ut och arbeta i trädgården. Den senaste veckan har bara varit för trist. Det har varierat mellan att vara blåsigt och jätteblåsigt och mellan att regna småspik och att ösa ner hinkvis. Och samtidigt som regnet öst ner har solen tittat fram korta stunder. 

Så jag har inte haft någon lust att vara ute och städa i trädgårdslandet vilket hade behövts. Och inte har jag haft någon lust att göra höstfint utanför entrén och byta ut gamla sommarblommor mot färgglad höstfägring.


Och när jag trots allt gjorde ett försök till att börja städa i kökslandet slutade det så här. Grepen gick av och i och med det försvann definitivt all trädgårdslust för tillfället.


Så nu väntar jag på att lökarna som jag har beställt från odla.nu skall komma och att trädgårdslusten skall  återvända med dem.

tisdag, september 14, 2010

Lite sommar fortfarande



När jag ramlade över julstjärnor i affären häromdagen (se tidigare inlägg) kändes det verkligen som om vintern var här och att trädgårdssäsongen var slut. Visst är det fånigt att en blomma kan vara så förknippad med en viss årstid eller högtid. Men efter att ha tagit en rundtur i trädgården så kan jag konstatera att sommaren fortfarande är kvar. Till och med lite av våren eftersom mina penséer fortfarande blommar överdådigt.




Och vallmon fortsätter att blomma där potatisen nyss stod. Till och med enstaka prästkragar blommar fortfarande, och vallmo och prästkragar är väl nästan synonymt med midsommar.



Många blommor är inne på andra eller tredje blomningen och dit hör lejongapen. De blommar ståtligare än vad de har gjort på hela sommaren.



Och det gäller även eldkronan. Den har fullkomligt tagit över i krukorna och kvävt det mesta av lobelian som den växt tillsammans med. Läste att eldkrona är ett fruktat ogräs i vissa delar av världen och det kan man nästan förstå när man ser med vilken fart och kraft den växt de senaste veckorna. Synd bara att den inte är så lätt att övervintra.



Så även om julstjärnorna står och stampar i tamburen så är sommaren inte slut riktigt än.

lördag, september 11, 2010

Ljushus


Nu har vi äntligen fått in de jättepopulära ljushusen. Ljushus har ju blivit väldigt omtyckta, man kan nästan inte öppna en inredningstidning utan att man ser en eller annan variant av husen.

Det här huset är av plåt och storleken är 11x9x11 cm och passar fint både inom- och utomhus och sprider ett vackert sken när de är tända.






Nu när höstmörkret faller är det mysigt att lysa upp lite i trädgården. Testa att hänga upp några ljushus ute så att du kan se dem inifrån. Trädgården upplevs med en gång mer inbjudande och trädgårdssäsongen känns inte som om den var över riktig än.



Och priset är bara 49 kronor.

fredag, september 10, 2010

Är det jul nu?


Jag tvekade länge om jag verkligen skulle köpa denna ljusrosa julstjärna när jag upptäckte den i affären idag. Visserligen är hösten här, men inte är det väl jul än? Jag förstod att fler än jag var tveksamma eftersom kartongen med julstjärnor var full, ingen innan mig hade tagit någon. Men till sist tog jag en bara för att färgen var så annorlunda. Men det känns konstigt för det är inte jul än.

torsdag, september 09, 2010

Ketchup?


Jag har tyvärr inget växthus så tomaterna odlar jag i krukor på altanen. Det funkar bra, enda nackdelen är att de mognar lite sent. Så här långt har jag plockat ett par tomater då och då. Men sista veckan har det bara sagt "tjoff" och mängder har mognat på en gång.


Det är väl det soliga och förhållandevis varma vädret som har satt fart på dem. Tomaterna är söta och goda men man kan ju inte äta hur många som helst på en gång. Och ketchup känns inte som något alternativ så förmodligen blir det en helg med tomater på längden och tvären och kokta och råa och hackade och skivade och ...

måndag, september 06, 2010

En katt bland sparvarna.

Jag flyttade fågelbadet för ett par veckor sedan. Det har hängt så att man (maken) slagit i huvudet när han klippt gräset, men långt om sider fick jag äntligen flyttat på det.




Och det upptäckte Sixten nästan med en gång. Så nu springer han direkt till fågelbadet och tar sig en slurk vatten när han varit ute på musjakt.


Jag hoppas Sixten och fåglarna kan samsas om vattnet och att Sixten inte fångar några sparvar.

lördag, september 04, 2010

Var rädd om dina gröna fingrar!


Efter en dag i trädgården brukar fingrarna vara allt annat än gröna och även om man gillar trädgårdsarbete så är det ju roligt med välskötta händer och naglar. Att det inte alltid är så lätt att bli av med de sista jordresterna kring naglar och nagelband känner nog de flesta igen. Nu har Inreda Ute fått in en härlig nagelborste som hjälper dig att få fina händer igen. Borsten har en pimpsten som skrubbar bort all jord och smuts. Borsten kostar 39 kronor.


Kylan har kommit ovanligt tidigt i år och efter en stunds trädgårdsarbete blir fingrarna snabbt kalla och stela. Då är det skönt att dra på sig ett par handvärmare i ull. Ta en titt på våra handvärmare från Eldgarden som finns i grått, cerise eller lime (går att tvätta i maskin).

torsdag, september 02, 2010

Matautomat


Fåglarna är ovanligt glupska i år. De har redan börjat plundra solrosorna på frön, något de inte brukar göra förrän lite längre fram på hösten. Men det kanske beror på att det är så ovanligt kallt i år.

Eller så förlitar de sig på att få samma service som i vintras (det var många säckar som jag släpade hem med frön och jordnötter).