onsdag, april 25, 2012

Ett äventyr ...

... med nytt utseende på blogger. Var hittar man alla knappar och funktioner? Blev det verkligen bättre? Nåväl, man vänjer väl sig.

I går var det vår, idag startade dagen med blixt och dunder och ösregn. Snacka om aprilväder! Hade hoppats på en trädgårdsrunda efter jobbet men får nöja mig med vackra bilder.

Foto: Floradania
Det här är en ny fuchsia som jag skall försöka få tag på.Electric Light heter den och den skall vara tåligare än de vanlig fuchsiorna. Grenarna är mer upprätta och skall inte gå av så lätt vilket jag annars tycker är ett problem. Tror aldrig att jag lyckats plantera om en fuchsia utan att knäcka ett par grenar eller tre. Och den ser ut att vara lite tätare och kompaktare än vanligt. Måste testas!

torsdag, april 19, 2012

Färgklick

Foto: Floradania


Längtar efter alla färgglada sommarblommor! Stjärnöga (Osteospermum) är en av mina favoriter. Jag brukar ha den i krukor på altanen men läste precis att den är mycket tålig som rabattväxt. Vattnar man den efter plantering utvecklar den kraftiga röttter som gör att man inte behöver vattna den mer under sommaren. Det skall jag testa i sommar samtidigt som jag skall kolla om den är rådjurssäker.



söndag, april 15, 2012

Färglöst!


Äntligen blev det lite sol och värme och jag kunde börja städa i trädgården. Alla gamla risiga stjälkar och växtrester klipptes ner och samlades ihop och eldades upp i kökslandet. Aska är väl bra gödning? Och man kan bara konstatera att det är väldigt färglöst den här tiden på året. Allt är grått och brunt precis som askan.


Därför blir man extra glad när man ser de första spirande gräslöksstråna titta fram. Visst är det en speciell grön färg på de första bladen och stråna som tittar fram på våren?



Försökte mig även på att fixa till jordgubbslandet men resultatet blev inte riktigt som jag tänkt mig. Jag är trött på att rensa ogräs mellan raderna och på att jordgubbarna blir smutsiga när de ligger mot jorden. Egentligen skall man ju lägga halm mellan raderna. Men var får man tag på det? Jag har aldrig sett att man säljer halm någonstans. Istället köpte jag svart plast, som enligt bruksanvisningen skulle göra jordgubbslandet helt skötselfritt. "Lägg ut plasten, snitta hål över plantan och täck med plasten runt plantan". Lätt som en  plätt! Men förutsätter nog att man anlägger ett nytt jordgubbsland. Är inte möjligt att göra i ett gammalt ihopväxt land. Så resultatet blev så här istället. Inte vackert men kanske stoppar det något ogräs från att titta fram. Och kanske räddar det någon gubbe från att bli jordig. Vi får se.

lördag, april 07, 2012

Glad påsk!


Fortfarande isande kallt men idag är det i alla fall sol. I morse klockan åtta var det flera minusgrader och penséerna och påskliljorna var stelfrusna. De var så hårda så att det gick att bryta av dem. Och det som ser ut som vattendroppar är "bottenfrusna" isdroppar.

Men ett par timmar senare hade de repat sig och rest sig upp igen. Fantastiskt att de tål så mycket kyla.



GLAD PÅSK!

onsdag, april 04, 2012

Dymmelonsdag

Foto: Floradania

Idag är det dymmelonsdagen - onsdagen i stilla veckan (påskveckan).

söndag, april 01, 2012

Trädgård är inte bara ...

... vackert och att sitta under korkeken och lukta på blommorna. Det är också hårt arbete och mycket fult.


Som alla stora rishögar som snabbt blir till stora berg när du börjar vårstäda, klippa och ansa.



Och många svarta sopsäckar blir det ...




Och en kompost är inte någon särskilt vacker syn. Men förhoppningsvis kommer det att spira goda grönsaker och vackra blommor ur det som snart skall grävas fram ur botten.