tisdag, september 25, 2012

Se men inte lägga märke ...

 
Det märks att hösten är på gång. Det gröna övergår mer och mer i gult, brunt och rött. Och ibland finns det saker som man ser varje dag utan att egentligen lägga märke till det. Till exempel har jag ett tag sett vita små blommor i rabatten utan att notera det. Förrän nu, när de nästan har blommat över. Mina fänrikshjärtan blommor!  Visst är det härligt när naturen är lite trotsig och bjuder på blomning när den egentligen inte skall göra det. För fänrikshjärtan blommar väl i maj juni. Men den uppfattade kanske sommaren som gick som vinter och tror att nu är det vår. Och det är väl inte att undra på.
 


måndag, september 17, 2012

Vackert!

 
 I landet blev det sommar väldigt sent i år och just nu blommar det som mest. Ringblommorna är alla självsådda (allt gult och orange) men astrarna är planterade. Jag låter så mycket som möjligt av sådant som självsår sig stå kvar och tar bara bort sådant som är direkt i vägen. På bilden kan man se purjolökar och sallat sticka upp mellan blommorna. Lök och potatis är redan skördade men bland allt det gröna finns fortfarande rödbetor, bönor och ärter (och smultron). Ju mindra som tas bort desto mindre plats får ogräset och ju mindre behöver man rensa! Och så kan man plocka stora buketter med blommor.
 

 
 Den här ringblomman är favoriten. Gillar de roströda spetsarna. Synd bara att ringblommor inte står sig så bra som snittblomma.
 
 
 

 
Och så här vackra är malvorna nu. När man ser dem känns det fortfarande som sommar. Hoppas kyla och frost håller sig borta ett bra tag till.

måndag, september 10, 2012

Vår bästa tid är nu ...


Smultron hör ju sommaren till men det är nu som de är som godast. Aldrig smakar de så mycket som nu. På sommaren blir de lätt torra men nu är de saftiga, smakrik och goda. Mums!


 
Jag trodde inte att jag skulle få någon ärt- och bönskörd när fröna ruttnade bort för andra gången i våras. På vinst och förlust satte jag en tredje omgång i börja av juli och se - nu kan jag skörda! När de väl tog sig växte de snabbt och de har dessutom blivit finare än vanligt. Beror kanske på att de sluppit kämpa sig igenom någon varm- och torrperiod utan fått en jämn och lagom tillförsel av vatten (regn) under hela växtperioden. Hädanefter skall jag inte ha bråttom med att så bönor och ärter utan vänta till slutet av juni.