torsdag, september 26, 2013

Vurm!

Ja, jag vet ...






... det är inte "fint" med stora, maffiga och färgstarka blommor. De skall helst vara små och försynta i en diskret färg alternativt svarta. Men jag älskar färgstarka stora blommor (gult och orange är favoriterna). Så när jag fick syn på den här hibiskusen så var det bara att slå till. Den har stått ute till nu, men nu vågar jag inte längre. Det har varit fyra fem grader på morgnarna och det tror jag inte att den gillar. Hoppas bara att den överlever en torr och mörk vinter inomhus.

söndag, september 22, 2013

Ringblomma

Ringblommor kan ju tyckas vara lite tråkiga, alldagliga och inte särskilt spännande vid en första anblick. Men om jag var tvungen att välja bara en sommarblomma skulle det bli just ringblomman. Det finns nästan ingen blomma som är så tacksam och blommar hela sommaren och långt in på hösten tills frosten tar den. Värme och torka bryr den sig inte heller om utan den blommar enträget på. 

Och sådana starka färger blommorna har, vissa är nästan självlysande. Och det kommer nya spännande sorter hela tiden. Tacka vet jag ringblomman!








Och nu börjar det bli dags att ta rätt på fröna så det blir blommor nästa sommar också.




söndag, september 15, 2013

Pelargoner

Före ...

I början av maj såg mina pelargoner inte mycket ut för världen, när de fick flytta från förrådet och ut i det fria. Några bestod bara av bruna, torra grenar med små, små antydningar till gröna skott. Men pelargoner är ett segt släkte.


Efter ...

Nu ser du ut så här. Och då är det ändå mitten på september och den mest praktfulla blomningen är över. Det är otroligt hur mycket de kan växa och blomma på en säsong (innan de åker in i förrådet igen).


För övrigt gick vi från sommar till höst på 12 timmar. I går var det ljummet och soligt och vi hann med en sista tur med båten och att grilla när vi kom hem. I dag är det regnigt och blåsigt och gula löv yr från björken. Men man får vara glad över att sommaren varat så länge som den gjort. Och det har trots allt varit nästan 17 grader så det är bara att hoppas på att det inte blir frost riktigt än. 

söndag, september 01, 2013

Det är mycket nu ...

Nu är det fullt upp med att skörda och äta. Tog precis upp potatisen idag. Äter sallad, mangold och lök så det sprutar ur öronen men ligger ändå steget efter hela tiden. 
Och inte hann jag med att plocka in nya blommor. 

I början på juni såg det ut så här i landet.


Och idag så här (sett från motsatta sidan)! Visst är det fantastiskt!




En skog av purjolök.



Salladen är meterhög (och är faktiskt helt ok att äta fortfarande) men ...


... nya plantor är på gånga. Det är bara att hoppas att det inte blir frost på länge, länge än ...