måndag, mars 29, 2010

Handvärmare i ull


Vill passa på att tipsa om att vi har extrapris på våra härliga handvärmare. De är jättebra att ha nu när man börjar arbeta ute i trädgården och det forfarande är lite kyligt. De är av 85% ull och går att tvätta i maskin med ylleprogrammet.
-
Just nu 99 kronor paret.

söndag, mars 28, 2010

Brännässlor och kirskål

Äntligen går det att börja vårstäda i trädgården. I dag har vinbärsbuskarna ansats. Jag brukar klippa bort de grövsta grenarna varje vår så att det kommer nya fräscha till sommaren.

Till min förvåning såg jag att både brännässlor och kirskål har börjat växa, och det som låg snö kvar fortfarande förra veckan! Jag för en ojämn kamp med dessa ogräs som växer mitt bland vinbärsbuskarna. Det är svårt att får bort dem utan att förstöra rötterna på vinbärsbuskarna. Men nu har jag grävt och vänt, grävt och vänt och försökt hitta alla rotbitar. Skall bli spännande och se om det blir någon skillnad. Brännässlor och kirskål brukar ju tyvärr överleva det mesta.




Även kärleksörten har vaknat till liv och små bulliga knoppar tittar fram.




Till påskriset använder jag grenarna från vinbären. De brukar slå ut fort med skira ljusgröna blad. Äpplekvistar och kvistar från slånbärsbuskar, som blommar vackert efter någon vecka, blir också påskris. Jag tycker det blir finare att blanda olika kvistar som får olika gröna blad och som blommar än att ta björkris. Lagom till påsk har de här kvistarna (förhoppningsvis) börjat slå ut och blomma.






torsdag, mars 25, 2010

Det må bära eller brista men nu vill jag ha lite färg utomhus. Jag håller tummarna för att det inte blir några superkalla nätter mer och att den där Saharavärmen som det står om i tidningarna skall komma hit.

Jag börjar lite försiktigt med pensé och bellis men med stor sannolikhet blir det mer till helgen.







PS! Vårnyheterna är på gång in i affären, förhoppningsvis är de här nästa vecka.

fredag, mars 19, 2010

Jul och vår


Våren har flyttat in på köksbordet. Nätterna är fortfarande mycket kalla så jag vågar inte sätta ut vare sig krokus eller penséer riktigt än.






När jag tittade ner i de utslagna blommorna kom jag att tänka på saffran men någon saffran får man inte från vanlig krokus utan från saffranskrokusen. Saffranskrokus är en framodlad växt som inte växer vilt. Det går att odla den i Sverige men den brukar bara blomma första året. Till skillnad från vår vanliga krokus så blommar saffranskrokus på hösten. Funderade på om jag skulle sätta några och se om jag kunde skörda lite saffran till hösten. Men när jag läste att det behövs 100 till 200 blommor för 1 gram saffran (= ett lussebullebak) så lade jag den funderingen åt sidan.


Apropå saffran och jul. Min novemberkaktus tror att julen varar till påska. Den blommade i julas och nu blommar den igen!

måndag, mars 15, 2010

I väntan på våren, del 5


Potatis har en alldeles särskild plats i våra svenska hjärtan och magar, men så särskilt svensk är den inte utan den kommer från Sydamerika. Där har den odlats i 10 000 år och togs till Europa av spanjorerna på 1500-talet.


Jonas Alströmer har fått äran av att introducera potatisen i Sverige men det var Olof Rudbeck som började odla potatis redan i mitten av 1600-talet. Då odlade man den främst som prydnadsväxt men det var Alströmer som gjorde det populärt att odla den som matväxt. Att man även lärde sig att framställa alkohol ur potatis bidrog säkert också till populariteten.

-


Att man först såg med stor misstro på potatisen var kanske inte så konstigt. Potatis tillhör samma växtfamilj som de giftiga spikklubba, bolmört och belladonna och Linné ansåg därför att potatis inte kunde lämpa sig som människoföda. Och allt som växer ovan jord är giftigt, speciellt de små bären som bildas när den blommat färdigt.


I dag är det förvånande nog Kina det land som producerar mest potatis följt av Ryssland och Indien. Mest potatis äter man i Vitryssland där man får ner mer än 180 kg per person och år! Svensken äter numera bara 45 kg per år.

-
Nu börjar det bli dags att förgro potatisen om man vill skörda till midsommar. Frågan är bara om tjälen hinner gå ur marken i tid.


Potatiskuriosa:


  • Man kan skörda cirka fem gånger vikten av vad man har satt
  • Det finns cirka 5000 olika sorters potatis. I Sverige odlas ca 150 olika sorter.
  • Svenskt viktrekord för en potatis uppges vara 1.62 kilo (Guiness rekordbok 1998)
  • Årets första färspotatis såldes 24:e februari för 755 kr/kg!


fredag, mars 12, 2010

Vår inne - vinter ute

Man kan fråga sig om det blir någon vår i år. Någonstans under dessa mer än meterhöga snödrivor finns mina vårlökar; hyacinter, scilla, pärlhyacinter och påskliljor. Nog tvivlar man på att de hinner titta upp i år.



Men det som göms i snö kommer upp i tö. Stackars Oliver har varit borta i flera månader men nu börjar han att titta fram igen. Så kanske det finns hopp om mina vårlökar också ...



När våren dröjer utomhus så får man fixa sin egen vår inomhus. Dessa forsythiakvistar plockade jag in förra veckan och de blommar redan!

Utomhus är knopparna inte större än så här.



Knopparna på plommonkvistarna tar lite längre tid på sig, de brukar vara lite mer kinkiga att få att slå ut inomhus.


Men sedan när värmen väl kommer så brukar allt gå med en hisklig fart så man skall väl inte klaga utan njuta en dag i sänder. För nog blir det lite, lite varmare och lite, lite ljusare och lite, lite mindre snö för varje dag som går.

onsdag, mars 10, 2010

Våga färg!

Färgerna är det bästa med tulpaner! Speciellt nu när allt är så färglöst ute. Ryckte med mig två påsar häromdagen utan att titta så noga vad det var för färg. Orangerött och lila visade det sig.




Visst blev det fint tillsammans. Våga blanda mera färger!

fredag, mars 05, 2010

Gräskänning!



Man kan knappast påstå att våren kommer med stormsteg. Minus tretton grader i morse och inte över noll på hela dagen. Men trots det så har jag fått lite gräskänning för första gången på evigheter.

När man inte kan fixa ute så får man fixa inne. Kände att det behövdes lite förnyelse på fönsterbrädan och föll pladask för denna bromelia. Jag har alltid svårt att motstå blommor i starkt rödorange. Tyvärr blommar den bara en gång, men desto längre, upp till sex månader om man har tur. Sedan brukar den skjuta sidoskott som man skall kunna få att blomma. Återstår att se vad jag gör med den när den har blommat färdigt Jag får njuta så länge det varar.


Vatten skall den ha i bladrosetten, annars behöver den ingen speciell skötsel. Vill stå varmt och ljust men inte i starkt solljus.





Taggiga växter har jag alltid gillat men jag har aldrig haft någon större tur med att sköta dem. Speciellt har jag önskat få dem i blom men har aldrig lyckats. Kaktutsblommor är otroligt vackra och för att blomma skall ju de flesta sorter ha en period med kyla men jag har som sagt aldrig lyckats få till det. Den här tänkte jag flytta ut på altanen i sommar, då kanske den känner sig lite mer hemma.



Medan man väntar på våren och att man skall få användning för sina gröna fingrar kan man ju alltid se till att fixa gröna naglar. Gröna fingrar kräva gröna naglar! Eller hur?

måndag, mars 01, 2010

3,5 kg växter!



Har fyndat lite på bokrean och kom hem med den tyngsta boken någonsin. Ett 3,5 kilo tungt uppslagsverk med över 10 000 trädgårdsväxter. Inte precis något som man ligger och bläddrar i innan man skall somna.

I boken hittar man nog de flesta växter som man kommer i kontakt med både inomhus och ute i trädgården. Varje art har en kort beskrivning om var de kommer ursprungligen ifrån och sedan finns beskrivning över olika sorter. För pelargoner, till exempel, finns det nästan sex sidor med beskrivningar på olika sorter. Härdighetszoner och odlingsråd finns också.
-

-

Att leta efter någon växt som man inte kan namnet på kan ta ett tag om man skall gå igenom alla 10 000 växter. Men man lär sig mycket. Och priset var helt okej - endast 149 kronor!

-