torsdag, april 28, 2011

Fjärilsblomster


Foto: Floradania
 I år har jag varit sen med fröinköpen men i helgen skall jag handla blomfrön och så i långa rader. Och sådana här fjärilsblomster måste jag få tag på. Det här är en färg helt i min smak. Den blir cirka 40 cm hög och blommar hela sommaren.

onsdag, april 27, 2011

Snart skördedags


För en vecka sedan åkte de första rädisfröna i jorden och nu har de redan blivit så här stora. Tänk vad lite värme och sol kan sätta fart på växtkraften.

söndag, april 24, 2011

Sommar och sol ...

... har det varit denna påskhelg. En helg som man inte har velat tillbringa någon annanstans än i trädgården. Jag har räfsat och ansat rabatter, satt potatis och sått sallat, morötter och rädisor. Och detta härliga väder tänkte jag att vi skulle fira med en liten vårrabatt i  butiken. Till och med 2:a maj får du 10% rabatt på allt du handlar hos Inreda Ute. Ange koden vår2011 när du kommer till kassan så dras rabatten av automatiskt. Passa på och handla nu innan vårens nyheter tar slut!


Blomsmycke 29 :-

Fågelbad 369:-

Kruka med fat 129:-

Fixa trädgårdsset 89:-

Kryddskylt i betong 95:-

Varning för ogräs 95:-

torsdag, april 21, 2011

Mer påskpynt

Foto: Floradania

Ställ några primula i en skål, fläta ett löst nät av färgad tråd och lägg runt omkring, stick in lite gröna strån och toppa med ett par fjädrar. Färdigt!

tisdag, april 19, 2011

Sista vårtecknen


Det här får bli sista veckan med vårtecken. I trädgården blommar alla vårlökar, forsythian håller på att slå ut och igår såg jag de första vitsipporna. Mer vår än så här blir det inte!

söndag, april 17, 2011

Mer påskpynt

Foto: Floradania


Ta vara på äggskalen som blir över från äggtoddyn, omeletten eller påskbaket och sätt små gula minirosor och påskliljor i dem. Lägg dem på ett vackert fat och du  har en fin påskdekoration till påskbordet. Lätt som en plätt!

torsdag, april 14, 2011

Djur på väg in!

Nu börjar vårens nyheter att anlända till butiken. Här är ett litet smakprov med djurtema på vad som kommer in inom den närmaste veckan.




Dörrstopp av gjutjärn i form av en hund (terrier?).


 Blomsmycke fjäril.
Bordsfågel som håller duken på plats när det blåser. Säljs i set om fyra.

tisdag, april 12, 2011

Lökfrossa


Gillar man lökväxter och har vägarna förbi Göteborgs botaniska trädgård så skall man passa på att ta en titt på alla vårblommande lökväxter. Fram till och med 27 april pågår löksatsningen.





Kungsängslilja


måndag, april 11, 2011

Vårtecken 7



Första helgen som jag har kunnat vara ute och jobba i trädgården! Och i söndagskväll vid sjutiden var det fortfarande 14 grader. Det kändes nästan lite overkligt.
Och alla krokusarna har slagit ut på bara ett par dagar. Det enda som saknas nu är vitsipporna.



En stund i kökslandet hann jag med. Rensade bort gamla löv och vissna blommor som blivit kvar. Men i stort sätt förberedde jag det mesta i höstas så det räcker att kratta till jorden lite innan jag kan så och plantera. I pallkragen hade jag tänkt sätta sallat och rädisor men när det var dags upptäckte jag att jag inte hade några frön (det brukar alltid finnas frön över från förra säsongen men inte i år). Får se om jag hinner få ner några frön under veckan eller om det får vänta till nästa helg.

torsdag, april 07, 2011

Påskpynt

Foto: Floradania
Allt påskpynt behöver inte vara gult. Så här påskfin kan en murgröna bli med ett par vita äggskal, några vita fjädrar och en vit blomma. Påsken är ju så sen i år så man kan ju börja påskpynta med vitt redan nu och övergå till gult ju närmare påsk man kommer.

tisdag, april 05, 2011

Fortfarande jul?


Så här vackert blommar min julkaktus just nu. Det är andra gången i år! I julas blommade den lika mycket. Den kanske tror att den blivit en påskkaktus. Visst är den fin!


Foto: Floradania
Ovan är en påskkaktus och jag måste säga att påsk- och julkaktusar är förvillande lika. Vad som skiljer dem åt mer än blomningstiden vet jag inte. Kanske någon annan som vet?

måndag, april 04, 2011

Vårtecken 6

Dags för vårteckensutmaning igen! Det är inte klokt vad fort tiden går.

Litografi av Lars Jonsson
Nu tittar vårtecknen fram i en strid ström. Igår såg jag både tofsvipor och starar för första gången. Och i min fågelholk håller talgoxarna på att inreda för fullt.


Och det har även blivit vår på gästtoan. Där står sedan ett par veckor min dahliakruka som har övervintrat i förrådet. Det dröjde inte många dagar efter att den fått flytta in i värmen och ljuset (och en skvätt vatten) innan de första ljusa bladen tittade fram. Men där lär den bli stående ett bra tag innan risken för nattfrost är över.
 

fredag, april 01, 2011

Rosendrömmar


Storblommig ros Impala Kordana
Foto: Floradania



Nu när våren är på gång på riktigt börjar det att klia i fingrarna och man väntar otåligt på att det skall börja växa och blomma. Orange- och aprikosfärgade rosor har jag alltid gillat och den här Impala Kordana väckte habegäret med en gång.


Inte så konstigt kanske - för den påminner om den ros jag köpte förra året. Just nu står den i förrådet med långa, ljusa skott och väntar på att bli utflyttad i det fria. Men eftersom den redan har satt igång att växa vågar jag inte flytta ut den riktigt än.