fredag, januari 29, 2010

I väntan på våren, del 1

I väntan på att kunna starta med vårbruket har jag roat mig med att ta reda på lite fakta om våra vanligaste grönsaker som vi odlar. Först ut är moroten.
-

-

Morot är väl den grönsak som vi äter mest av. Säg den lunchrestaurang eller skolbespisning som inte har en bunke rårivna morötter på sallatsbordet. Och det är kanske inte så konstigt att vi ligger på 3:e plats vad gäller morotsknaprandet, bara passerade av England och Frankrike.

-

Moroten är en gammal kulturväxt men här i Norden har den bara odlats sedan 1700-talet. Ursprungligen lär den komma från Afghanistan och var från början förgrenad och violett. På 1100-talet kom den till länderna runt Medelhavet och var då "enstammig" och förekom i violett, purpur eller svart men på 1500-talet fick man fram gula morötter på grund av en mutation. Den orange varianten är ju vanligast hos oss men de vita, röda, blåa och lila varianterna börjar bli vanligare även här. Själv skall jag försöka hitta några sådana sorter att odla i sommar.

-

-

Moroten är en tvåårig växt och skördar man den inte första året så går den i blom andra sommaren och efter frösättningen dör den. Den tillhör persiljesläktet och det kan man nästan se om man jämför bladen, och persiljan blommar precis som moroten också andra sommaren.
-

Den är enkel att odla men fröna kan ta lång tid på sig att gro så man skall skynda sig att få dem i jorden så tidigt som möjligt på våren. Morotsflugan (larverna) kan göra stor skada på morotsodlingen och för att förhindra det bör man täcka över sin odling med fiberduk.

-



Morotskuriosa:

  • Världens största morot skall ha vägt 8,6 kg!

  • Morotssylt är populärt i Portugal men görs även på Gotland. Gotlandssylten fick pris för bästa närproducerade produkt förra året. Här hittar du recept på sylt.

  • Morötter innehåller betakaroten som omvandlas till A-vitamin i kroppen och är nyttigt för framförallt syn, hud och slemhinnor. MEN för att kroppen skall kunna ta upp betakaroten måste moroten först kokas och helst ätas tillsammans med något fett.

  • Här hittar du fler recept på vad du kan göra med dina morötter


PS! Dela gärna med dig av dina morötter till harar och rådjur. Det uppskattar de väldigt mycket, speciellt nu när det blivit tjock och hård skare som gör det svårt för dem att gräva fram mat.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar