söndag, november 28, 2010

Vinter


Blåst och snöat har det gjort nästan hela helgen och jag har inte kunnat vara ute och fortsätta med mitt mosspyssel. Så det fick bli en promenad till havet i stället. I går eftermiddag var det lä inne i viken och då var havet så här blankt och vattnet stod så lågt som det nästan aldrig gjort förut. Men vinden var isande kall och på bryggan låg ett par fastfrusna sjöstjärnor. Det känns som om det kommer att bli en lång och kall vinter. 

lördag, november 27, 2010

Mossigt


Mossa har jag alltid sett som ogräs och något som skall bekämpas. Men efter flera inspirerande reportage i olika inrednings- och trädgårdstidningar har jag fått upp ögonen för mossa. Mossa kan ju vara riktigt vackert och det är grönt och frodigt på höst och vinter när allt annat är dött och färglöst. Och den kan se mycket olika ut: mörkgrön, ljusgrön, gul, som små kuddar eller luddig eller mjuk och len.


Så nu har jag varit ute i skogen och plockat mossa som jag har tänkt använda till olika arrangemang. Men tyvärr har vädret inte inbjudit till att vara ute och pyssla (snöstorm, kyla, blåst …) men balkonglådorna på altanräcket hann jag piffa till innan snöandet tog i på allvar.


Jag satte en silvergirland och en hebe i lådorna och täckte med mossa som fick hänga ner över kanten. Tycker att den bruna korgen passar bra ihop med mossan. Sedan dekorerade jag med några kastanjer. Återstår att se hur länge det står sig. När snöstormen bedarrat skall jag ta mig an nästa projekt. Återkommer när det är klart.

PS! Mossa i gräsmattan vill jag inte ha så på vår/försommar gödslar jag gräsmattan rikligt så att gräset får mycket växtkraft och kväver mossan. Mycket bättre än att slänga ut olika mossgifter som finns i handeln.

söndag, november 21, 2010

Rosenkalla


Mitt krukväxtbestånd fortsätter att förnyas. Senaste tillskottet är en rosenkalla. Det är en mycket tacksam växt som blommar året runt. Jag har haft en tidigare men med tiden blev den väldigt spretig, trots flera försök med att klippa ner den. Men blommade gjorde den som sagt hela tiden.
Men nu har jag en ny, tät planta med mängder av röda blommor vilket passar extra bra så här till jul. Precis som ampelliljan är den dessutom bra på att rena luften från ohälsosamma ämnen. Här kan du läsa mer om hur det fungerar och vilka farliga ämnen som olika växter tar upp. 

måndag, november 15, 2010

Julkul med hjärtan

Har precis fått in de här roliga hjärtanen av griffel som man kan skriva på. De kan användas på hur många sätt som helst - det är bara fantasin som sätter gränsen.

Skriv en personlig hälsning på hjärtat och fäst det på julblomman eller julklappen. Använd dem som små komihåglappar. Lämna en liten kärlekshälsning. Skriv namnet på krukväxten och häng hjärtat runt krukan. Använd dem som kryddskyltar. Eller fäst det runt blockljuset eller vinflaskan du tar med dig som gå-bort-present eller ...

Kostar 10 kronor hos Inreda Ute.

lördag, november 13, 2010

Novemberrabatt 15%

Nu när det är som mörkast och det regnar och blåser dygnet runt kan man behöva pigga upp sig med något roligt. Därför lämnar Inreda Ute 15% rabatt på hela sortimentet november ut. När du kommer till kassan och skall fylla i dina uppgifter anger du rabattkoden november15 så räknas rabatten av. Och vill du minska julstressen så passa på att handla dina julklappar nu.

tisdag, november 09, 2010

Ampellilja


Nu växer det inget i trädgården så då får man ägna lite tid åt krukväxterna istället. Som jag nämnt tidigare så har jag väldigt svårt att slänga växter vilket har gjort att jag har krukväxter som har hängt med i decennier. En del är ok men många har blivit rätt så fula med åren. Stora, spretiga och kala och även om de klipps ner så blir de inte riktigt fina igen.

Med stor vånda har jag därför gjort mig av med flera gamla risiga krukväxter och har börjat samla på mig lite nya fräscha i stället. Den första blev en ampellilja. Det var längesedan jag såg sådana i affären och blev glad över att få tag på en som till och med blommar.


Jag hade ampelliljor för många, många år sedan och de blev också ganska ohanterliga med tiden. Men den här skall jag försöka tukta så den håller sig inom rimliga gränser. Och så skall jag försöka lägga band på mig så att jag inte tar hand om alla "småbebisar" som växer ut på de långa stänglarna för då har man snabbt en hel skog med ampelliljor.

Ampelliljan sägs rena luften och binda gifter som formaldehyd och den funkar för dem som är allergiska. Så nu kan jag andas ren och frisk luft.

lördag, november 06, 2010

Småfåglarna


Nu när dagarna blir allt kortare och kallare (på sina håll har också snön börjat lägga sig) är det dags att börja mata småfåglarna. Man gör inte bara nytta utan man får även rolig underhållning alldeles utanför fönstret.


ornitologernas hemsida får du tips och råd om vad du skall utfodra dem med.

 I butiken har vi precis fått in detta söta fågelbord med två små fåglar på kanten. Fågelbordet är ca 58 cm högt inklusive kedjan och är av patinerad plåt.
  

onsdag, november 03, 2010



Nu är de här, de läckra plåthinkarna France! Finns i två färger och i två storlekar. Läs mer på Inreda Ute där du hittar fler nyheter.

tisdag, november 02, 2010

Höstlov

 

Denna vecka är det höstlov som började igår med riktigt fint och varmt höstväder. Då passade barnen på att busa i lövhögarna och ta lite fina höstfoton. Och det var tur att de gjorde det igår för idag har regnet öst ner hela dagen och det har varit så mörkt så man trott att man bor norr om polcirkeln.

Tråkigt är det men inte mycket att göra åt det. Får kura inomhus och tänd lite ljus istället.