måndag, februari 28, 2011

Vårtecken 1


I dag är det premiär för vårteckensutmaningen som Humlebacken har startat.

Här i norra Halland är det glest med vårtecken. Även om den mesta snön är borta så är det fortfarande frost och bitande kallt. Men det finns ett vårtecken och det är katterna. På vintern när det är mörkt, blött och kallt går våra katter i ide och går bara ut korta stunder ibland. Men de har full kontroll på solhöjden. Med en gång dagarna blir längre i slutet av januari och början av februari vaknar de liv igen. Även om det fortfarande är lika kallt ute så gör ljuset att de piggnar till och blir intresserade av att gå ut igen. Så när jag tittar på katterna så råder det inget som helst tvivel - våren är på väg.

lördag, februari 26, 2011

Tulpanliv


Att handla tulpaner kan vara ett lotteri. Ibland hinner de inte slå ut innan knopparna skrumpnar ihop och andra gånger kan de blomma och växa sig långa mer än en vecka. Och ibland blir det något mitt emellan, precis som buketten ovan.

Och snart närmar sig årets tulpansäsong slutet.

onsdag, februari 23, 2011

Primula


Mitt primulastilleben blev inte riktigt lika färgsprakande och vackert som det från Floradania (se söndagens inlägg nedan) men det duger för mig. Det står mitt på köksbordet och påminner om att våren inte är så jättelångt borta trots allt.

måndag, februari 21, 2011

Dofter


Foto: Floradania
När jag köper krukväxter är det först och främst ögonen som bestämmer vad som kommer att stå på min fönsterbräda. Men synen är ju bara ett av våra sinnen och det sägs att det vi kommer ihåg bäst och som väcker flest minnen är lukter, och det stämmer säkert. Jag kommer fortfarande tydligt ihåg doften i blomsteraffären som min mamma brukade handla i när jag var liten (och det är ett tag sedan). Och nog är det få saker som slår doften av nya fräscha blommor (och nybakat bröd).

Oftast är det i jultider som vi har doftande växter inomhus (hyacinter och julgran) men det finns andra växter som sprider väldoft andra tider på året. Jag saknar min doftranka som jag hade i flera år och som blommade flitigt till och ifrån men med tiden blev den som en lång och gles lian så den hamnade på komposten. Men nu längtar jag efter lite väldoft igen så nu skall jag ge mig ut på jakt efter en ny (och jag skall vara mindre rädd för att sätta saxen i den så den inte växer sig för lång).

Andra väldoftande krukväxter att satsa på är gardenia och vippjasmin. Men först av allt skall jag skaffa några mimosakvistar att begrava näsan i - för det luktar vår om något!

fredag, februari 18, 2011

Nu längtar jag ...

... efter att få sätta ut sådana här. Nu vill jag ha färg, färg, färg och inget mer vitt. 


Foto: Floradania




Foto: Floradania



onsdag, februari 16, 2011

Just nu ...

... händer det saker i förrådet. Den bleka vårsolen har börjat lysa in och väckt min krukodlade ros till liv. Den har fått fullt med ljusgröna blad och börjat växa så det knakar. Tror inte att det är så bra men jag kan inte göra så mycket åt det. Än är det för mycket frost, tina upp, frost, tina upp ... för att jag skall våga flytta ut den. Även pelargonerna har vaknat till liv så nu är vi många som otåligt väntar på vår och värme.


söndag, februari 13, 2011

Alla hjärtans dag!


I morgon är det Alla hjärtans dag och nog är det mer än ett och annat hjärta som kan behöva tinas. Vintern behåller sitt fasta grepp om oss men nu tycker jag det räcker. Var är våren? Kom och tina upp oss. Nu!

lördag, februari 12, 2011

Skynda att fynda!


Under vecka 7 tar Inreda Ute sportlov och kopplar av med lite skidåkning innan det är dags att kavla upp ärmarna och ge sig ut i trädgården och starta med vårbruket.

Under veckan skickar vi inga paket men naturligtvis går det att handla som vanligt, men som tack för att du får vänta lite längre på ditt paket lämnar vi 15% rabatt på hela sortimentet (dras av automatiskt i kassan). Så nu kan du passa på att fynda lite nya, härliga saker till din trädgård och balkong lagom till den nya säsongen.

onsdag, februari 09, 2011

Amaryllisfrö


Nu har mina vita amaryllis blommat ut och kvar är fem stora fröhus. Det skulle vara spännande att låta dem mogna och prova att sätta fröerna och se om man lyckas driva upp en blommande amaryllis. Men jag tror inte att jag har tålamod till det. Läste att det tar flera år innan man får en blommande amaryllis från frö.



Återstår att se hur länge jag orkar ha kvar fröställningarna eller om jag klipper av dem och sparar löken. Jag brukar inte vara så duktig på att få amaryllislökarna att blomma igen så det är stor risk att allt hamnar på komposten till slut.

söndag, februari 06, 2011

Vårkänslor!


Visst får man vårlängtan när man tittar på de härliga bilderna från Floradania. Jag skall härma dem och köpa ett gäng primula i olika färger och ställa i en stor skål. När de blommat över är det bara att plantera ut dem i trädgården så kommer de upp nästa vår igen.



Är även sugen på att plocka in våren i form av ett gäng krokus och pärlhyacinter, men jag tycker de gör sig bäst utomhus. Hos mig brukar speciellt krokusen hänga med huvudet efter bara någon dag inne. Så krokusarna väntar jag med ett litet tag till tills jag kan sätta dem i krukan utanför entrén. 

lördag, februari 05, 2011

Vårvindar friska ...

... leka och viska, lunderna kring likt älskande par.

Idag blåste det rejäl motvind när vi tog en promenad till havet. I byarna tog det i så man nästan tappade andan. Vi hade förväntat oss stora vågor vid havet men där låg fortfarande isen tjock och "havet" var alldeles lugnt trots att vinden ryckte och slet i oss, vilket kändes en aning märkligt. Men fortsätter det blåsa på det här viset borde isen snart bryta upp och vi kommer ytterligare ett steg närmare våren.


torsdag, februari 03, 2011

Prinsessblomma


Prinsessblomma eller St Paulia är en växt jag ledsnade på för flera år sedan. Hade en som blommade och blommade år ut och år in och det var naturligtvis tacksamt. Men själva växten blev lång och ranglig trots att jag delade den och satte nya skott. Till slut åkte den ut (tänk att man aldrig kan vara nöjd).



Men nu har jag fått det här vackra och rikblommande exemplaret och jag känner på mig att det kommer att hänga med ett bra tag framöver. Får de bara lagom med vatten och ljus så blommar de i princip året runt. Återstår att se hur länge det här exemplaret står sig så här vackert.