fredag, april 09, 2010

Humleholk


Humlor (Bombus på latin!) och bin skall vi vara snälla mot. Utan dem blir det ingen frukt och inga bär.

I Sverige finns det cirka 30 olika humlor men många av dem har det svårt och flera är rödlistade. Det beror bland annat på att det används mycket bekämpningsmedel inom jordbruket och att de har svårt att hitta lämpliga boplatser när landskapet förändras.

Om du vill har rikliga skördar så kan du hjälpa dem genom att bygga ett hem åt dem (och naturligtvis odla biodynamiskt). Hittade en enkel beskrivning i en engelsk tidning på hur man kan göra:
  1. Du behöver en bräda som är 10-20 cm bred. Dela den i fyra lika stora delar (20 cm kan vara lämpligt) och skruva ihop bitarna så att de bildar en ram
  2. Samla ihop ihåliga stammar och växtdelar (brukar vara enkelt att hitta när man städar trädgården nu, till exempel stjälkarna från förra årets solrosor) eller använd bambu eller andra ihåliga och rörformade saker. Klipp av dem så de blir lika långa som ramen är djup. De måste vara raka så att bina kan krypa in i dem.
  3. Placera bitarna i ramen så tätt att de sitter kvar av egen kraft. Ställ/häng boet mot en vägg på ett soligt och skyddat ställe så har humlorna ett bra hem när de vaknar snart. Och du får rikliga skördar.

1 kommentar:

  1. Ah.... så himla smart!! Och vackert tycker jag! Det var ju inte så svårt så det skulle t.o.m jag kunna klara av :)

    Tack för ett bra och djurvänligt tips :)

    Ha en skön helg ♥

    SvaraRadera