tisdag, februari 02, 2010

I väntan på våren, del 2

När man pratar om rödbetor så tänker man nog i första hand på inlagda rödbetor (och pyttipanna!). Men allra godast är nyskördade, kokta rödbetor med en klick smör och lite salt.

-

Rödbetor är enkla att odla. Precis som moroten är den tvåårig men den skördas alltid första året. Rödbetor drabbas sällan av sjukdomar eller skadeinsekter, men se upp för rådjuren. De älskar rödbetsblast!

-

Det finns runda och avlånga sorter och polkagrisrandiga och rödorange (gulbetor) men smaken är ungefär den samma oavsett form och färg.


-

-

Rödbetor kan man så så fort jorden reder sig på våren. Varje rödbetsfrö ger upphov till flera plantor så man måste vara noga med gallringen. Blasten på de bortgallrade plantorna kan man använda som sallat och i tidernas begynnelse var det just för blasten som man odlade rödbetor. I övrigt behöver de en hel del gödsel och om det är mycket torrt behöver de vattnas.

-

-
Rödbetor har odlats i mer än 3000 år, från början kring Medelhavet, och till Sverige kom den inte förrän på 1600-talet men redan då förekom den i ättiksinläggningar.


-

Rödbetskuriosa:

  • Rödbetor innehåller mycket kalium som är blodtryckssänkande
  • Den röda färgen kommer av betacyanin som man kan använda som färgämne (man kan till exempel färga pasta röd!)
  • Rostade rödbetor skall ha använts som ersättning för kaffe i dåliga tider
  • Rödbetsjuice ger bättre kondition (påverkar syreupptagningen så man inte blir trött så fort)
  • Borsjtj (rysk rödbetssoppa) är nog den mest kända rödbetsrätten. Recept hittar du här.
  • Fler recept på rödbetor

-

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar