fredag, februari 19, 2010

I väntan på våren,del 4

Vad skulle pannbiff utan lök vara? Som kaffe utan grädde? Som kärlek utan kyssar?



Lök är den växt som människan odlat längst. Redan för 5000 år sedan började lök att odlas i Centralasien i Turkmenistan och Uzbekistan och har sedan spridits över hela världen. I forntida Egypten var lök en viktig basgröda och därifrån spred den sig upp över Europa i takt med att romarriket utvidgades. Till Sverige fördes den av munkar och vikingar på 1100-talet.

Lök är inte svårt att odla. Enklast är att köpa små sättlökar tidigt på våren. Sätt dem så att de precis hamnar under jord och inget sticker upp, annars är risken stor att skatorna drar upp dem igen. Lökarna kan man sätta tätt med cirka 8-10 cm mellanrum. Tidigt på säsongen kan man skörda späda lökar som är goda att lägga på grillen. Skörda varannan lök som primör och lämna varannan till att växa sig stor. Lök är ganska näringskrävande så ge dem hönsgödsel och vattna vid torka.

Om lökarna utsätts för kyla under vår och försommar är det risk för att de går i blom. Speciellt rödlöken är känslig för detta. Jag brukar därför täcka lökodlingen med fiberduk den första tiden för att skydda den mot kalla nätter. Det brukar hjälpa men ibland går en och annan lök i blom i alla fall. Då får man skörda dem direkt innan blomstängeln blivit för tjock. Vill man försäkra sig mot detta så kan man försöka få tag på värmebehandlade sättlökar. Värmebehandlingen tar död på blomanlagen så att lökarna inte kan gå i blom.


Att man blir ledsen av att hacka lök vet alla men kanske inte varför. När man skär i löken frigörs en gas, C3H6OS, som reagerar med fukten i ögat och då bildas en svag svavelsyra. För att råda bot mot detta kan man skära löken under rinnande vatten, fast det är ju lättare sagt än gjort!




Låt lökarna torka när du har skördat dem och förvara dem sedan torrt och kallt så håller de sig länge. Min lökskörd räcker än så det blir pannbiff med lök ett tag till.

Lökkuriosa:

  • Schalottenlök, som är nära släkting till matlöken, får inte ögonen att tåras.
  • Varje svensk äter ca 6 kg lök om året.
  • Löklukten kommer från svavelhaltiga eteriska oljor.
  • Färga påskäggen med lökskal (klä in äggen med lökskal när du kokar dem).
  • Lök har använts som medicinalväxt och att lök är nyttigt finns det många belägg för. Bland annat sägs den motverka cancer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar