måndag, februari 15, 2010

I väntan på våren, del 3




Rädisor är något av det mest tacksamma man kan odla. De är mycket snabbväxande och får de tillräckligt med värme och vatten kan man skörda dem redan tre veckor efter sådd. Sniglar har tyvärr smak för den späda blasten och de gillar även att knapra på själva rädisan men i övrigt drabbas rädisor sällan av några sjukdomar eller angrepp.

-
-
Man kan skörda rädisor hela sommaren eftersom de kan sås i omgångar från april/maj till augusti. De kan sås på samma ställe så i princip kan du peta ner ett nytt frö med en gång du har skördat en rädisa. Rädisor kan man ha som "utfyllnad" i kökslandet och till exempel så mellan potatisraderna. Innan potatisblasten vuxit sig stor har du hunnit skörda rädisorna. Och det går lika bra att odla rädisor i en kruka på balkongen.
-
Smaken på rädisor man odlar själv kan inte på långa vägar jämföras med de holländska som man köper i små plaststrutar. Egna rädisor smakar! Den starka smaken kommer av att rädisor innehåller senapsoljor. De är även rika på kalium och C-vitaminer.

-

-
Det finns runda och avlånga sorter och röda, rödvita och helt vita. Rädisan är nära släkt med rättikan och ingår i familjen kålväxter. Rädisor har odlats länge i Asien och runt Medelhavet och kom till Nordeuropa på 1500-talet. I Sverige blev den inte vanlig förrän på 1800-talet.
-
Rädiskuriosa:
  • Här kan du lära dig att göra en ros av en rädisa

  • Det finns en helt vit sort som heter och ser ut som en istapp.

  • Här hittar du recept på rätter med rädisor

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar