måndag, mars 15, 2010

I väntan på våren, del 5


Potatis har en alldeles särskild plats i våra svenska hjärtan och magar, men så särskilt svensk är den inte utan den kommer från Sydamerika. Där har den odlats i 10 000 år och togs till Europa av spanjorerna på 1500-talet.


Jonas Alströmer har fått äran av att introducera potatisen i Sverige men det var Olof Rudbeck som började odla potatis redan i mitten av 1600-talet. Då odlade man den främst som prydnadsväxt men det var Alströmer som gjorde det populärt att odla den som matväxt. Att man även lärde sig att framställa alkohol ur potatis bidrog säkert också till populariteten.

-


Att man först såg med stor misstro på potatisen var kanske inte så konstigt. Potatis tillhör samma växtfamilj som de giftiga spikklubba, bolmört och belladonna och Linné ansåg därför att potatis inte kunde lämpa sig som människoföda. Och allt som växer ovan jord är giftigt, speciellt de små bären som bildas när den blommat färdigt.


I dag är det förvånande nog Kina det land som producerar mest potatis följt av Ryssland och Indien. Mest potatis äter man i Vitryssland där man får ner mer än 180 kg per person och år! Svensken äter numera bara 45 kg per år.

-
Nu börjar det bli dags att förgro potatisen om man vill skörda till midsommar. Frågan är bara om tjälen hinner gå ur marken i tid.


Potatiskuriosa:


  • Man kan skörda cirka fem gånger vikten av vad man har satt
  • Det finns cirka 5000 olika sorters potatis. I Sverige odlas ca 150 olika sorter.
  • Svenskt viktrekord för en potatis uppges vara 1.62 kilo (Guiness rekordbok 1998)
  • Årets första färspotatis såldes 24:e februari för 755 kr/kg!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar