söndag, juni 28, 2009

Åh! Vad det stinker!


Nu har kökslandet fått sig en välbehövlig gödselkomplettering. Speciellt sallaten behöver ett rejält tillskott efter att ha vuxit så det knakar i flera veckor. Men även rödbetor, morötter, rädisor och alla blommor i kökslandet behöver gödslas nu.

I kökslandet är det endast naturgödsel som gäller. På våren myllar jag ner kogödsel för att förbättra strukturen på den styva lerjorden och längre fram på försommaren kompletterar jag med hönsgödsel.

Krukorna med sommarblommor brukar jag gödsla med långtidsverkande gödsel men även de och de krukodlade tomaterna får en kompletterande näve hönsgödsel ett par gånger under sommaren. OBS! Hönsgödslet bör myllas ner i jorden för annars riskerar kvävet att läcka ute i luften i stället för att tas upp av rötterna.

Hönsgödsel är bra för det förbättrar strukturen på jorden, innehåller mycket kväve och är lätt att sprida då det är i form av små korn/pellets. Men det har en stor nackdel. Det luktar! För att slippa stanken så mylla ner kornen ordentligt i jorden och vattna sedan. Då brukar lukten avta ganska fort.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar