tisdag, juni 29, 2010

Nu är det sommar!





Finns det något som är mer sommar än solvarma smultron? De första bären började mogna förra veckan men lite sol och kyla gjorde dem ganska smaklösa och sura.








Men ett par dagar med sol och högsommarvärme har ändrat på det. Nu smakar de så som smultron skall smaka.


















Nu väntar jag bara på att mina egna jordgubbar skall mogna också. De får gärna sätta fart nu så vi hinner äta upp dem innan vi åker på semester. Men tills vidare får jag hålla till goda med mina smultron (eller markjordbär som det heter på norska och det låter inte alls lika somrigt och gott. Stackars norrmän.).

söndag, juni 27, 2010

Doftflopp och doftgott


Mina drömmar om att få sitta på altanen och lukta på mina freesior floppade totalt. I våras satte jag några knölar i en kruka och följde odlingsråden till punkt och pricka och började otåligt att vänta. Efter åtskilliga veckor utan minsta tillstymmelse till liv vände jag till sist upp och ner på krukan och petade fram knölarna. Och de såg precis likadan ut som när jag petade ner dem. Det är sådana gånger man borde gå tillbaka till affären och fråga vad det är för fel. Eftersom jag följde anvisningarna och inte en enda knöl hade något liv i sig känns det som om orsaken låg på knölarna (gamla?/förvarade fel?) och inte på mig.



Men jag får trösta mig med min härliga jersmin i stället. Just nu blommar den fantastiskt och både dag och natt sprider den sin härliga doft genom trädgården. Det är svårt att slita sig från den på kvällarna när man måste gå och lägga sig.


Men som tur är står den alldeles utanför sovrumsfönstret och sover man med öppet fönster kan det svepa in en doft då och då i rummet. Tyvärr är det ju som alltid att underbart är alldeles för kort.

tisdag, juni 22, 2010

Stannat i växten?



Här är min delvis uppätna och numera inburade klematis som blommar! Blommorna är fantastiskt vackra och det är flera stora knoppar på gång. Men efter rådjurens provsmakning verkar den ha stannat i växten. Vid det här laget hade jag räknat med att den skulle ha börjat slingra sig upp i den nedklippta idegranen och fylla den med blommor, men den har nästan inte vuxit något på höjden.

Har gett den några nävar hönsgödsel och vattnat och hoppas att det skall sätta lite fart på den.

söndag, juni 20, 2010

Spontanrabatt


Jag beundrar de som kan planera och komponera stora härliga rabatter så att det blir perfekt balans mellan färg, form och storlek och där blommorna avlöser varandra.

Själv är jag mer otålig och spontan och petar oplanerat ner det ena efter det andra i rabatten. Ser jag något jag gillar i plantskolan så åker det ner i korgen och senare ner i rabatten utan så mycket tanke på hur växterna passar ihop. Och jag kan aldrig slänga några växter så får jag över något så åker det också ner i närmsta rabatt (även om det ibland krävs skohorn för att få plats med det).


Men ibland kan det bli ganska bra ändå tycker jag. Den nya rabatten som jag fixade förra sommaren står nu i blom och resultatet blev bättre än jag trodde. Nepetan blommar för fullt tillsammans med röd alunrot och prästkragarna guppar som små solar över allt samman.


I andra änden av rabatten finns den lila stäppsalvian som passar perfekt ihop med nepetans blå blommor.
.
I bakgrunden (syns inte på bild) står lavendel och borstnejlika redo att ta över blomningen när nepetan gjort sitt om ett tag (då klipper jag ner den och hoppas på en ny blomning).
.
För att vara en spontan och oplanerad rabatt så är jag faktiskt nöjd med resultatet.

torsdag, juni 17, 2010

Gubbar



Jag tycker det är svårt att skydda gubbarna mot alla fåglar som gillar bär. Speciellt skatorna är väldigt otåliga på att få smaka jordgubbar och sliter loss de gröna karten bara för att upptäcka att de inte går att äta.



Förut har jag lagt bärnät över odlingen, sådant där tunt trassligt nät som är helt hopplöst att hantera. Och som jordgubbarna växer igenom så när man skall lyfta på nätet för att skörda sliter man av både blommor och blad och en och annan jordgubbe.
.
Så nu har jag gjort små "jordgubbsburar" av nätstaktet som blev över när jag bättrade på rådjursskyddet runt landet. Jag tog helt enkelt några bambuväxtstöd (ser ut som stora krocketbågar) och trädde igenom nätet och ställde över varje jordgubbsrad. När man skall skörda är det bara att lyfta av burarna och sedan ställa tillbak dem igen. Jag hoppas att detta fungerar bättre.

onsdag, juni 16, 2010

20% rabatt

Vill bara tipsa om att just nu lämnar vi 20% rabatt på blomsmyckena Amor och Glad Igelkott.


Amor gör sig jättefint bland rosorna i rabatten eller i krukan, är cirka 70 cm hög.


Igelkotten är cirka 30 cm hög och är söt bland sommarblommorna.

tisdag, juni 15, 2010

Plötsligt händer det


Jag tycker aklejor är vackra och har flera gånger tänkt att jag skulle plantera några men det har aldrig blivit av, bland annat för att jag inte haft plats. Men plötsligt stod de där, några vita vackra bommor mitt i en av rabatterna så jag tackar och tar emot.

















Hur de har hamnat där har jag ingen aning om men jag tycker de har valt en bra plats och hoppas på att de fröar av sig rikligt.








Till och med bladen är vackra och skiftar från ljust grönt till mörkrött. Så nästa sommar hoppas jag på många fler.











söndag, juni 13, 2010

Hjärtansfröjd (=citronmeliss)


Citronmeliss växer som ogräs och därför blev jag förvånad när jag inte hittade några plantor i landet efter vintern. Även om vintern var hård så borde några plantor eller fröer överlevt. Ett tag funderade jag på att köpa en ny liten planta men det kändes fel att betala för "ogräs". Men nu - sent om sider börjar det sticka upp flera små plantor lite här och där, några fröer har alltså överlevt. Plantorna får växa till sig lite till men sedan måste de flytta på sig för just nu växer de bredvid och emellan gångstenarna.
-
Snart är det midsommar och då är det gott att krydda brännvinet med citronmeliss. Citronmeliss skall vara stärkande för hjärtat, därav namnet hjärtansfröjd, så det är ju ett bra sätt att förena nytta med nöje ☺.

lördag, juni 12, 2010

Regn och blåst


Vädret påminner mer om höst än om vinter. Regnet har öst ner mer eller mindre hela veckan och alla mina sommarblommor i krukorna på altanen har fått en långsam start. De blommar men har inte fått den där riktiga farten som de får av lite mer sol. Och fortsätter det så här är jag rädd att vissa plantor kan börja ruttna.


-
-
Som om det inte var nog har det börjat blåsa också, så nu börjar vissa krukor se riktigt tilltufsade ut. Tänkte att jag skulle gå igenom och fota mina sommarblommor men jag hann bara med denna surfinia (tror den heter Jamboree Blue Vein) innan blåst och regn gjorde det omöjligt att fortsätta.




Och dessa dahliaknoppar som väntar på sol och värme. Återkommer med fler sommarblommor när vädret tillåter.

måndag, juni 07, 2010

Försenade



Nästan två veckor senare än vanligt blommar rhododendronen. Kylan har verkligen bromsat blomningen i år men fördelen är att det vackra har varat längre än vanligt. Ibland säger det bara pang så har allt blommat över på ett par dagar. I år har man kunnat njuta av äppleblom, hägg, syren och allt annat i tur och ordning.
.
-
När snön ligger djup och istapparna hänger från bladen har man svårt att tänka sig hur det kan se ut några månader senare. Det är mindre än fyra månader mellan dessa bilder!





Rhododendron är vackra att plocka in som snittblomma. Sköter man dem och inte har för varmt inne så står de sig vackert minst en vecka.
-
De stora maffiga blommorna passar bra att sätta i oasis ihop med andra blommor. Rhododendronens stora gröna blad är enkelt att få att täcka oasisen och emellan kan man sticka ner andra blommor. Här har jag tagit lite kattmynta och gräs.





Katten uppskattar det här arrangemanget också! Rätt vad det är har han käkat upp någon av de blå blommorna så då får jag fylla på med nytt. Av någon anledning tycker han det är roligare att äta kattmyntan som jag plockar in än den som växer ute i rabatten.

torsdag, juni 03, 2010

Det gör ont


Trots alla år som jag har hållit på att odla så kan jag aldrig vänja mig vid att man måste gallra för att man skall kunna skörda. Det känns så fel att slita upp det som man alldeles nyss har sått. Därför försöker jag att så glest så jag skall slippa detta moment men vissa frön är ju så små ...
-
Morötter är ju nästan omöjligt att så glest så förr eller senare måste man göra slag i saken. Nu har jag gallrat den första raden med morötter. De står fortfarande lite för tätt men när de har vuxit till sig lite till skall jag gallra en gång till. De späda rötterna som man drar upp då går att äta som mycket späda primörer.



Kom ihåg att släng de gallrade morötterna långt från landet så de inte lockar till sig morotsflugan samt att kupa upp jord kring de plantor som är kvar så att så lite doftämnen som möjligt kan sprida sig till skadeinsekterna. Själv skall jag även täcka dem med odlingsduk för att vara helt säker på att få maskfria morötter.

tisdag, juni 01, 2010

Grönsaker på väg

Nu har nästan allt kommit i jorden i köksträdgården. Det enda som återstår är en liten plätt där jag inte vet vad jag skall hitta på (kanske blir det en liten box med lövkojor).





I övrigt växer det men inte så det knakar, förmodligen för att det fortfarande är ganska kyligt. Första omgången rädisor är dock skördade och uppätna och sallat och rucola har jag också börjat skörda. Och alla kryddor naturligtvis (persilja, gräslök, salvia, rosmarin och timjan). Men de växer ju i min kryddbalja på altanen.




-

Potatisen tittar upp en efter en och rödbetor och morötter börjar det bli dags att gallra. Bönor och ärter satte jag förra veckan så det dröjer ett tag till innan de tittar upp.


-
På blomfronten har ringblommor, jungfrun i det gröna, malva, vallmo och rosenskära kommit en liten bit på väg. Luktärterna köpte jag som småplantor och de kämpar på sakta men säkert i kylan.
-

Och löken har verkligen satt fart. Dags att gödsla med lite hönsgödsel.

Det som återstår nu är att ta rätt på några av alla de solrosor som blivit resultatet av vinterns fågelmatning och som växer lite här och där. Tänkte sätta dem längs med rådjursstängslet runt landet så att de bildar en liten häck. Sniglarna älskar att gnaga av späda solrosstjälkar så det är bra att sätta plantor som har lite storlek. I takt med att de växer desto mindre aptitliga tycks de bli för sniglarna. Och en fördel verkar den kyliga våren föra med sig och det är att det tycks vara färre sniglar än vanligt