söndag, januari 10, 2010

Härliga årstider!


Visst är det härligt med årstider! Även om det har varit onödigt kallt så är det roligt att för en gång skull ha riktig vinter även på västkusten. Att det inte är mer än fem månader mellan bilderna här ovan är svårt att tro. I slutet av juli var trädgårdslandet översållat med ringblommor och andra sommarblommor samtidigt som skörden av grönsaker var i full gång. Fem månader senare, några dagar innan julafton, hade det kommit lite snö och man kunde bara ana pallkragarna under snötäcket.




Ibland kan odlingssäsongen kännas kort men om man tittar tillbaka på året som gått ser man att den är längre än man kan tro. Våren och försommaren var ganska milda och i början av juni hade det mesta i trädgårdslandet satt full fart. Gräslöken och jordgubbarna blommade och potatisen hade kommit upp en bra bit.


En dryg månad senare var jordgubbarna nästan uppätna och minst fjärde omgången rädisor var satta. Potatis, sallat, rödbetor och hallon och vinbär var "ätfärdiga".


När det mesta var färdigskördat var det dags för städning i landet i oktober/november.



Hela hösten var ovanligt varm och mild och när det var dags att tända andra adventsljuset kunde jag fortfarande skörda rödbetor.

Men sedan kom snön och kylan, bara några dagar innan julafton var det alldeles vitt.



Och sedan blev det vår i några dagar innan det var dags att fira nyår.


Och så blev det vinter igen och jätte mycket snö och jättekallt. Och det har hållit i sig även om det i dag har varit lite varmare, -3 grader och sol, och det är perfekt vinterväder.
.
Just här och nu kan man tycka att det inte sker så mycket men tittar man lite i backspegeln ser man att det händer mer än man tror. Och från fem månader från och med nu kommer det att vara full fart i trädgårdslandet igen. Svårt att tro när man tittar på bilden ovan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar