fredag, januari 29, 2010

I väntan på våren, del 1

I väntan på att kunna starta med vårbruket har jag roat mig med att ta reda på lite fakta om våra vanligaste grönsaker som vi odlar. Först ut är moroten.
-

-

Morot är väl den grönsak som vi äter mest av. Säg den lunchrestaurang eller skolbespisning som inte har en bunke rårivna morötter på sallatsbordet. Och det är kanske inte så konstigt att vi ligger på 3:e plats vad gäller morotsknaprandet, bara passerade av England och Frankrike.

-

Moroten är en gammal kulturväxt men här i Norden har den bara odlats sedan 1700-talet. Ursprungligen lär den komma från Afghanistan och var från början förgrenad och violett. På 1100-talet kom den till länderna runt Medelhavet och var då "enstammig" och förekom i violett, purpur eller svart men på 1500-talet fick man fram gula morötter på grund av en mutation. Den orange varianten är ju vanligast hos oss men de vita, röda, blåa och lila varianterna börjar bli vanligare även här. Själv skall jag försöka hitta några sådana sorter att odla i sommar.

-

-

Moroten är en tvåårig växt och skördar man den inte första året så går den i blom andra sommaren och efter frösättningen dör den. Den tillhör persiljesläktet och det kan man nästan se om man jämför bladen, och persiljan blommar precis som moroten också andra sommaren.
-

Den är enkel att odla men fröna kan ta lång tid på sig att gro så man skall skynda sig att få dem i jorden så tidigt som möjligt på våren. Morotsflugan (larverna) kan göra stor skada på morotsodlingen och för att förhindra det bör man täcka över sin odling med fiberduk.

-



Morotskuriosa:

  • Världens största morot skall ha vägt 8,6 kg!

  • Morotssylt är populärt i Portugal men görs även på Gotland. Gotlandssylten fick pris för bästa närproducerade produkt förra året. Här hittar du recept på sylt.

  • Morötter innehåller betakaroten som omvandlas till A-vitamin i kroppen och är nyttigt för framförallt syn, hud och slemhinnor. MEN för att kroppen skall kunna ta upp betakaroten måste moroten först kokas och helst ätas tillsammans med något fett.

  • Här hittar du fler recept på vad du kan göra med dina morötter


PS! Dela gärna med dig av dina morötter till harar och rådjur. Det uppskattar de väldigt mycket, speciellt nu när det blivit tjock och hård skare som gör det svårt för dem att gräva fram mat.


onsdag, januari 27, 2010

Spara skalken!


Fåglarna behöver all hjälp de kan få denna bistra och snörika vinter. Förutom att ge dem solros- och hampfrö kan man även spara sina ostskalkar och hänga ut. Framförallt mesarna brukar uppskatta det. Men man måste förankra skalkarna väl, annars försvinner kråkor och skator med dem på en gång. Fågelmataren här är perfekt att spetsa skalkarna på så att de blir kvar till småfåglarna.
-
Glöm inte heller trastarna. De uppskattar om du kastar ut lite äpplen till dem.

måndag, januari 25, 2010

Följetong


Mina enastående vaxblommor håller på att bli en följetong. De är nu inne på sin fjärde vecka och är hur fina och fräscha som helst. Denna vecka kamperar de ihop med rosa tulpaner. Fortsättning följer förmodligen ...

fredag, januari 22, 2010

Återvinning


Vad skall man göra med alla gamla julgrupper? Själv har jag svårt att slänga något som är det minsta grönt och som det ser ut att finnas liv i. Därför återvinner jag det som går att återvinna.


-
Min hjärtformade kruka som jag har haft hyacinter och murgröna i har nu blivit en liten "vårgrupp". Murgrönan som fortfarande är fin fick stå kvar och den utblommade hyacinten byttes ut mot en kalankoe från en annan julgrupp. Och med juldekorationerna bortplockade blev det en vårgrupp som står ett par veckor till innan kalankoen ger upp. Murgrönan kommer jag att spara och plantera ut i någon av mina sommarkrukor.
-

Echiveria har varit populärt i julgrupperna i år. Så länge de är små och knubbiga är de fina men snart börjar de ränna i höjden och bli långa och rangliga (förmodligen för lite ljus). Min får stå i mormors gamla sockerskål ett tag och blir den inte allt för ful får den hänga med tills jag kan plantera ut den.





De små julenarna eller cypresserna brukar jag aldrig ha något problem med vad jag skall göra av, för de brukar aldrig överleva julen. De brukar torka och bli fula i den torra inomhusluften men i år har faktiskt en lyckats överleva. Jag vet inte riktigt vad jag skall göra av den men överlever den fram till våren skall jag plantera ut den också.
Det finns mer än förpackningar som kan återvinnas!

Veckans bild

Trädgårdslandet under ett år (skall så långt som möjligt försöka ta ett lägesfoto varje vecka).































måndag, januari 18, 2010



Det kan vara svårt att tro just nu - men det kommer en vår och sommar igen! Planera och dröm inför den stundande säsongen och passa på att fynda bland våra fina erbjudanden.

fredag, januari 15, 2010

Tulpaner

Egentligen är jag inte jätteförtjust i tulpaner. De är lite stela och tråkiga. Finast är de när de har vuxit till sig och hänger med långa stjälkar över vaskanten. Men trots min lite avoga inställning till tulpaner så köper jag naturligtvis en bukett varje vecka, precis som många andra. Och det som jag uppskattar mest med tulpaner är alla färger. Tulpaner kan man blanda precis hur som helst.



För att liva upp tulpanerna så brukar jag komplettera buketten med andra blommor, kvistar eller vad som finns till hands. Blåbärsris, som om man har lite tur kan börja blomma, är jättefint att blanda upp tulpanerna med.
-
Min favorit just nu är vaxblomman. En mycket hållbar snittblomma som står sig fint i flera veckor om man byter vatten och sköter om den. Prisvärd är den också; jag köpte en bukett med fem stora kvistar på Blomsterlandet för endast 39 kronor. Och de är nu snart inne på sin tredje vecka (se bilderna)!



Vaxblomman, som även kallas tallmyrten, kommer ursprungligen från Australien. Den skall även finnas som krukväxt men jag kan inte påminna mig att jag har sett den. Den är visst lite svårskött som krukväxt så det är kanske därför den inte är så vanlig.


Stjälkarna är något vedartade och har små enebuskliknande barr som blad.



Första veckan fick vaxblommorna sällskap av vita tulpaner.


Den här veckan får de sällskap av lila tulpaner. I buketten ovan är det bara två av kvistarna så buketten från Blomsterlandet var verkligen dryg och prisvärd. Så nu skall det bli spännande att se hur många tulpanbuketter som dessa små vaxblommor klarar att överleva.

söndag, januari 10, 2010

Härliga årstider!


Visst är det härligt med årstider! Även om det har varit onödigt kallt så är det roligt att för en gång skull ha riktig vinter även på västkusten. Att det inte är mer än fem månader mellan bilderna här ovan är svårt att tro. I slutet av juli var trädgårdslandet översållat med ringblommor och andra sommarblommor samtidigt som skörden av grönsaker var i full gång. Fem månader senare, några dagar innan julafton, hade det kommit lite snö och man kunde bara ana pallkragarna under snötäcket.




Ibland kan odlingssäsongen kännas kort men om man tittar tillbaka på året som gått ser man att den är längre än man kan tro. Våren och försommaren var ganska milda och i början av juni hade det mesta i trädgårdslandet satt full fart. Gräslöken och jordgubbarna blommade och potatisen hade kommit upp en bra bit.


En dryg månad senare var jordgubbarna nästan uppätna och minst fjärde omgången rädisor var satta. Potatis, sallat, rödbetor och hallon och vinbär var "ätfärdiga".


När det mesta var färdigskördat var det dags för städning i landet i oktober/november.



Hela hösten var ovanligt varm och mild och när det var dags att tända andra adventsljuset kunde jag fortfarande skörda rödbetor.

Men sedan kom snön och kylan, bara några dagar innan julafton var det alldeles vitt.



Och sedan blev det vår i några dagar innan det var dags att fira nyår.


Och så blev det vinter igen och jätte mycket snö och jättekallt. Och det har hållit i sig även om det i dag har varit lite varmare, -3 grader och sol, och det är perfekt vinterväder.
.
Just här och nu kan man tycka att det inte sker så mycket men tittar man lite i backspegeln ser man att det händer mer än man tror. Och från fem månader från och med nu kommer det att vara full fart i trädgårdslandet igen. Svårt att tro när man tittar på bilden ovan!